Groentespread

Bron: "Afvallen met gezond en vooral lekker eten", Natalia Rakhorst

CategorieBevat3.5 porties
Bereiden15 minOventijd25 minTotale tijd40 min

Dit broodbeleg is een leuke en gezonde afwisseling op het gebruikelijke plakje kipfilet en kaas.

Dit heb je nodig

  • 2 grote puntpaprika's
  • 100 gram wortel
  • 100 gram courgette
  • 50 gram magere yoghurt
  • 5 milliliter olijfolie
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • peper
  • zout
  • chilipoeder

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakken van een centimeter dik. Rasp de wortel(s) schoon en snijd ze in schuine plakken van een centimeter dik. Halveer de paprika’s in de lengte en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit.
Doe een beetje olie in een ovenschaal en hussel de courgette en de wortel erdoor. Verdeel de courgette en wortel goed over de schaal. Smeer de paprika’s van buiten licht in met olijfolie en leg ze bovenop de wortel en courgette. Zorg dat de wortel en courgette zo goed mogelijk afgedekt zijn. Zet de groente ongeveer 25 minuten in de oven. Haal het eruit zodra de puntpaprika’s een zwartgeblakerd vel hebben. Laat de groente iets afkoelen en trek vervolgens het vel van de paprika’s.
Doe alle groente in een keukenmachine of hakmolen en voeg de tijm en wat peper en zout en chilipoeder toe. Mix er een mooie enigszins grove spread van waar nog kleine stukjes in zitten. Doe de spread in een schaaltje en roer de yoghurt erdoor. Proef even en voeg naar smaak extra peper, zout en chilipoeder toe.

Tips en tricks

De groentespread kan je drie tot vier dagen bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Je kunt hem ook als ontbijt lekker op je cracker smeren.

Voedingswaarden

Portiegrootte: 100 gram

Porties: 3.5


Hoeveelheid per portie
Calorieën 52
% Dagelijkse behoeften*
Vetten 1.5g3%
Koolhydraten 6.7g3%
Vezels 2.7g11%
Eiwitten 1.9g4%

* De procentuele dagelijkse behoeften zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Uw dagelijkse behoefte kan hoger of lager zijn, afhankelijk van uw caloriebehoefte.

Ingredients

 2 grote puntpaprika's
 100 g wortel
 100 g courgette
 50 g magere yoghurt
 5 ml olijfolie
 ½ tsp gedroogde tijm
 peper
 zout
 chilipoeder

Directions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in plakken van een centimeter dik. Rasp de wortel(s) schoon en snijd ze in schuine plakken van een centimeter dik. Halveer de paprika’s in de lengte en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit.
Doe een beetje olie in een ovenschaal en hussel de courgette en de wortel erdoor. Verdeel de courgette en wortel goed over de schaal. Smeer de paprika’s van buiten licht in met olijfolie en leg ze bovenop de wortel en courgette. Zorg dat de wortel en courgette zo goed mogelijk afgedekt zijn. Zet de groente ongeveer 25 minuten in de oven. Haal het eruit zodra de puntpaprika’s een zwartgeblakerd vel hebben. Laat de groente iets afkoelen en trek vervolgens het vel van de paprika’s.
Doe alle groente in een keukenmachine of hakmolen en voeg de tijm en wat peper en zout en chilipoeder toe. Mix er een mooie enigszins grove spread van waar nog kleine stukjes in zitten. Doe de spread in een schaaltje en roer de yoghurt erdoor. Proef even en voeg naar smaak extra peper, zout en chilipoeder toe.

Groentespread