Champignonrisotto

Bron: "Afvallen met gezond en vooral lekker eten", Natalia Rakhorst

CategorieBevat2 porties
Bereiden30 min

Risotto is er in vele varianten. Dit is een recept voor een vegetarische risotto. Wil je er toch vlees bij eten? Dan kun je bijvoorbeeld 150 gr kipfilet toevoegen (in blokjes) en 10 gr Parmezaanse kaas gebruiken in plaats van 50 gr. Je komt dan op een gelijk aantal calorieën uit. De kipfilet kun je tegelijk met de champignons in de wok doen.

Dit heb je nodig

  • 120 gram risotto
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 300 gram spinazie (vers of uit de vriezer)
  • 5-6 zongedroogde tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bospaddenstoelen bouillonblokje

Zo maak je het

Breng 0,6 liter water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Zodra het blokje is opgelost zet je het vuur op zijn laagst.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Neem een ruime kookpan en fruit de ui even aan in een scheutje olijfolie. Voeg na een minuut of twee ook de knoflook toe en laat dit samen nog even bakken. Voeg nu de risotto toe en bak deze twee minuten zachtjes mee terwijl je goed roert. Voeg een flinke scheut bouillon toe en wacht tot deze bijna volledig is opgenomen door de risottorijst. Herhaal dit ongeveer 20 minuten tot de risotto gaar is. Blijf wel regelmatig roeren.
Zodra de risotto gaar is en de juiste dikte heeft roer je er 40 gr Parmezaanse kaas door. De laatste 10 gr kaas bewaar je om over je gerecht te strooien. Proef de risotto en voeg eventueel wat peper toe. Zout zou niet nodig moeten zijn. Daarna zet je het vuur uit en doe je eventueel een deksel op de pan als je nog niet klaar bent met de stappen hieronder.
Terwijl de risotto kookt maak je de champignons schoon en snijd je deze in kwarten. Grote champignons kun je in zessen snijden. De zongedroogde tomaten snijd je ook in stukjes.
Doe een scheutje olie in een wokpan en laat deze goed heet worden. Voeg de champignons toe en bak deze mooi goudbruin. Als de champignons bijna klaar zijn (dit duurt een paar minuten) zet je het vuur wat lager en voeg je de zongedroogde tomaten en spinazie toe. De spinazie kun je het beste in twee of drie delen toevoegen zodat je nog fatsoenlijk kunt roeren in de pan.
Schep de risotto op een bord en schep de gewokte groente eroverheen. Maak het geheel af met een draaitje peper en de rest van de Parmezaanse kaas.

Tips en tricks

Snijd de zongedroogde tomaten echt lekker fijn, zodat dit zich over het hele bord kan verspreiden. Als je spinazie uit de vriezer gebruikt, haal dit dan op tijd uit. Toch vergeten? Dan even in de magnetron.

Let op dat je een Parmezaanse kaas koopt zonder dierlijk stremsel, als je 100% vegetarisch wilt blijven met dit diner.

Voedingswaarden

Porties: 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 443
% Dagelijkse behoeften*
Vetten 10.3g16%
Koolhydraten 61.9g21%
Vezels 3.7g15%
Eiwitten 22.9g46%

* De procentuele dagelijkse behoeften zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Uw dagelijkse behoefte kan hoger of lager zijn, afhankelijk van uw caloriebehoefte.

Ingredients

 120 g risotto
 250 g kastanjechampignons
 300 g spinazie
 56 zongedroogde tomaten
 1 ui
 1 teentje knoflook
 50 g parmezaanse kaas
 1 bospaddenstoelen bouillonblokje

Directions

1

Breng 0,6 liter water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Zodra het blokje is opgelost zet je het vuur op zijn laagst.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Neem een ruime kookpan en fruit de ui even aan in een scheutje olijfolie. Voeg na een minuut of twee ook de knoflook toe en laat dit samen nog even bakken. Voeg nu de risotto toe en bak deze twee minuten zachtjes mee terwijl je goed roert. Voeg een flinke scheut bouillon toe en wacht tot deze bijna volledig is opgenomen door de risottorijst. Herhaal dit ongeveer 20 minuten tot de risotto gaar is. Blijf wel regelmatig roeren.
Zodra de risotto gaar is en de juiste dikte heeft roer je er 40 gr Parmezaanse kaas door. De laatste 10 gr kaas bewaar je om over je gerecht te strooien. Proef de risotto en voeg eventueel wat peper toe. Zout zou niet nodig moeten zijn. Daarna zet je het vuur uit en doe je eventueel een deksel op de pan als je nog niet klaar bent met de stappen hieronder.
Terwijl de risotto kookt maak je de champignons schoon en snijd je deze in kwarten. Grote champignons kun je in zessen snijden. De zongedroogde tomaten snijd je ook in stukjes.
Doe een scheutje olie in een wokpan en laat deze goed heet worden. Voeg de champignons toe en bak deze mooi goudbruin. Als de champignons bijna klaar zijn (dit duurt een paar minuten) zet je het vuur wat lager en voeg je de zongedroogde tomaten en spinazie toe. De spinazie kun je het beste in twee of drie delen toevoegen zodat je nog fatsoenlijk kunt roeren in de pan
Schep de risotto op een bord en schep de gewokte groente eroverheen. Maak het geheel af met een draaitje peper en de rest van de Parmezaanse kaas.

Champignonrisotto